Filipijnen

Zomerklimaat: 31°C / 25°C Oppervlak: 342.353 km² Bevolking: 102 miljoen Inkomen per dag: $ 21 Regio: Cebu
Activiteiten:
Bouwen:
img
Sport & Spel:
img img
Avontuur:
img img img
Onderwijs:
img img
Omstandigheden:
Tent:
img
Backpackers:
img img img
Warme douche:
img img
Koud water:
img img
Deel met je vrienden

shareachild5

shareachild1

sunset-moalboal2

NIEUW VANAF SEPTEMBER 2016 ZIJN WIJ VERHUISD NAAR DE WEBSITE VAN BE MORE! HIER VIND JE ALLE INFORMATIE TERUG OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN EEN RONDREIS IN DE FILIPIJNEN. KLIK HIER VOOR DE MOGELIJKHEDEN IN DE FILIPIJNEN.

 

Jongerenreis Filipijnen

It’s more fun in the Philippines

Je hebt Azië en je hebt de Filipijnen: nét even anders. Denk aan meer dan zevenduizend bergachtige eilanden bekleed met jungle, rijstvelden, parelwitte stranden en mega-steden. Voeg daar wat spookdiertjes aan toe (kleine aapjes met wonderlijke ogen), kermisachtige jeepneys (populaire vervoersmiddelen versierd met bonte graffiti en blinkend chroom) en miljoenen Filipino’s (vriendelijke mensen die in het leven staan met een lach, een knipoog – en een diepgewortelde liefde voor karaoke). Zie je het al voor je?

 

Maar het is niet alleen maar ‘fun’ in de Filipijnen. Dit is ook het land dat geteisterd wordt door onderdrukking, natuurrampen en een explosieve bevolkingsgroei. Juist dit laatste maakt het zo moeilijk om de armoede te bestrijden. Zo’n 40% van de bevolking leeft van minder dan $2 per dag.

 

Aan de slag

Tijdens de reis kom je in aanraking met alle kanten van de Filipijnen, van de rust van verlaten stranden tot de chaotische drukte van de stad, van de vijfde verdieping van een luxe winkelcentrum tot onder water met walvishaaien en van de Chocolate Hills. Bij de projecten zet je je vooral in voor kinderen, jonge mensen en kwetsbare gezinnen. Je neemt een kijkje in het leven van leeftijdgenootjes ter plaatse, stimuleert ze om zich te ontwikkelen en beter te eindigen dan ze begonnen.

 

Andere hoogtepunten

 • Loop een dag mee met een lokale jongere en ervaar hoe het is om hier op te groeien
 • Laat je overweldigen door alle indrukken van Cebu City, van de lokale versmarkt tot de lekkerste delicatessen
 • Leer ‘special children’ (kinderen met een beperking) dat ze werkelijk bijzonder zijn
 • Verwonder je over de onderwaterwereld wanneer je snorkelt met schildpadden – of zwemt met walvishaaien!
Het is een ervaring wat je nooit meer zo zal meemaken op deze leeftijd. Je leert dingen die je nooit ergens anders zou leren. Je doet dingen die je anders nooit zou doen. Je ontmoet mensen en leeftijdsgenoten voor het leven, die je anders nooit zou tegen gekomen. Je helpt lokale mensen die je anders nooit zou helpen op deze manier. Je praat met lokale mensen van het land, want je anders nooit zou doen op die manier. Worldmapping is een geweldige organisatie, die een kans aanbiedt, die je met dubbele handen moet aanpakken. Laat de reden van het geld gaan, want het is te makkelijk te doen, je zal verbaast zijn! Dus ga ervoor met 100%, want het is het dubbel en dwars waard en je zal er geen seconde spijt van krijgen! Promise!zegt Jikke

 

Share_a_child1

adam-jennie-special-school-5

share-a-child1

De paradijselijke schoonheid van de Filipijnen staat in schril contrast met de verre én recente geschiedenis.

 

Het waren de Spanjaarden die in de zestiende eeuw de veelzijdige groep eilanden koloniseerden. Het geheel werd vernoemd naar troonopvolger Philip en verenigd rond het Christendom. Eén voor één werden de lokale stammen verslagen en onderworpen aan een spoedcursus religie.

 

Toen tegen het eind van de negentiende eeuw de macht van de Spanjaarden afnam en de onderdrukking door de Katholieke broeders groeide, kwam de Filipijnse Revolutie op gang. Na 18 maanden bloedvergieten werd de Eerste Filipijnse Republiek uitgeroepen – maar die was een kort bestaan beschoren. Ondertussen was Spanje namelijk ook verwikkeld geraakt in een oorlog met de Verenigde Staten. Als onderdeel van het vredesverdrag werden de Filipijnen voor $ 20 miljoen verkocht aan de Verenigde Staten – die de onafhankelijke status niet erkenden. De guerilla strijd die volgde, wordt in heftigheid vergeleken met Vietnam en Irak.

 

Na hun overwinning probeerden de Amerikanen gauw de wonden te helen, met name door een drastische hervorming van het onderwijs. Honderden leraren werden geïmporteerd om de ongeletterde Filipinos wat bij te brengen. Vijfendertig jaar later kon ongeveer de helft van de Filipijnse bevolking lezen en schrijven en sprak ongeveer een kwart Engels.

Ook bouwden ze bruggen, wegen en riolering. Daarnaast werd een politiek systeem ingevoerd dat de lokale bevolking meer en meer macht gaf en in 1935 zelfs onafhankelijkheid, met een eigen grondwet en de eerste Nationale verkiezingen.

 

Eindelijk hadden de Filipinos vrijheid en democratie – tot de Tweede Wereldoorlog. Want na het bombardement op Pearl Harbor volgde voor de Filipijnen opnieuw een periode van bezetting, ditmaal door Japan. Met name Manilla werd verschrikkelijk hard getroffen. De verwoesting en het leed waren van zo’n enorme omvang, dat de stad samen met Hiroshima en Hamburg wordt genoemd in het rijtje steden die het zwaarst hebben geleden in de oorlog.

 

Er volgde een periode waarin armoede, inflatie en corruptie hoogtij vierden. Verschillende presidenten volgden elkaar op, waaronder Marcos. Hij voerde vijf jaar lang de noodtoestand in, niet om het volk te beschermen, maar om zichzelf aan de macht te houden. Hij stelde een avondklok in, legde de media het zwijgen op, verbood internationale reizen en vervolgde, verbande en vermoordde zo’n 50.000 tegenstanders.

 

Sinds een decennia is de democratie terug en daarmee eveneens een vorm van stabiliteit. Ondanks uitdagingen zoals een enorme nationale schuld en politieke schandalen, ervaart het land een gestage economische groei.

In 2013 raasde echter tyfoon Yolanda over Azië, een van de meest hevige en dodelijke cyclonen ooit. Vooral de Filipijnen werden zwaar getroffen. Miljoenen mensen kwamen zonder huis, voedsel, water en elektriciteit, duizenden overleden en velen raakten dakloos. Een ongekende klap die het land nog niet te boven is.

 

Onze reis vindt plaats op Cebu, het hart van de Filipijnen. Dit is het eiland met ’s wereld mooiste stranden is tevens het dichtstbevolkte van de regio. Ook hier zijn de inwoners vaak nog bezig om hun leven letterlijk opnieuw op te bouwen na de verwoestende storm.

 

Toch zijn de Filipinos steevast optimistisch en hebben ze een ongeëvenaarde passie voor het leven. Wat er ook gebeurt, ze laten het over zich heen komen en maken er het beste van. Niet alleen de paradijselijke natuur, maar ook de hartelijke mensen, daar raak je als reiziger binnen de kortste keren helemaal aan verslingerd.

 

Welkom op de Filipijnen!

 

Als je geïnteresseerd bent in mensen uit een ander land, een andere cultuur en andere gewoontes is dit echt iets voor jou. Het is een opstapje naar echt vrijwilligers werk voor later. Ik heb de tijd van mijn leven gehad en ik ben ontzettend blij dat ik op mijn vijftiende deze kans heb gekregen! Dit was voor mij sowieso niet de laatste keer dat ik heb gereisd, dat weet ik zeker!zegt Ty

 

SAM_8328

IMG_1061

adam-jennie-special-school-31

 

Wat doe je tijdens de groepsreis? Denk aan de volgende activiteiten:

 

Special children

De Filipijnen zijn een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De jonge populatie groeit bovendien razendsnel. Het is dan ook een chronische uitdaging om regulier onderwijs te verschaffen aan de massa’s kinderen, laat staan bijzonder onderwijs voor ‘special children’ met extra fysieke en mentale behoeften. Nog veel te vaak worden zij genegeerd, gediscrimineerd of belachelijk gemaakt. Gelukkig zijn er op Cebu een paar projecten waar deze kinderen welkom zijn, zelfs wanneer hun familie niets kan betalen. Hier volgen ze programma’s om hun zintuigen te stimuleren, hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en spelenderwijs te leren lezen, schrijven en rekenen. Omdat ze zich vaak maar kort kunnen concentreren, ligt er veel nadruk op creatieve activiteiten, sport en spel en individuele begeleiding. Op deze manier worden ze aangemoedigd om zich zo veel mogelijk te ontplooien – en zich speciaal te voelen in de pósitieve zin van het woord.

Er is altijd behoefte aan extra persoonlijke aandacht voor de jongsten en recreatieve activiteiten voor de ouderen – genoeg te doen voor een Worldmapper dus!

 

Adopt a friend

Ook op de Filipijnen vind je aan de rand van steden vaak krottenwijken, waar families zonder officiële toestemming wonen in bouwsels van verroeste golfplaten, plastic en afvalhout, zonder basale voorzieningen. Bidlisiw Foundation is een organisatie die zich inzet voor arme gezinnen in dit soort gebieden. Ze bieden ondersteuning met verschillende programma’s rond gezondheid en voeding, onderwijs, beroepsopleidingen en kostwinning… en ‘adopt a friend’. Dit houdt in dat je een dag lang gekoppeld wordt aan een Filipijnse leeftijdgenoot. Je krijgt een indruk van hun bestaan, komt bij ze thuis en ziet hoe ze leven. Deze bijzondere dag sluit je gezamenlijk af met een sporttoernooi!

Voor wie dat nog niet genoeg is, bestaat er ook de mogelijkheid om een dag mee te helpen met klussen, zoals het opknappen van een school.

 

Wederopbouw

In 2013 werd Azië getroffen door tyfoon Yolanda, die vooral op Filipijnen enorme schade aanrichtte. Diverse lokale organisaties richten zich op wederopbouw van de geteisterde gebieden. Welke werkzaamheden wanneer op de planning staan is moeilijk te voorzien, maar hulp is altijd welkom!

 

Cultuur en cuisine in Cebu City

Dat de Filipijnen een van de dichtstbevolkte landen ter wereld zijn, besef je pas echt als je in Cebu City bent. Bereid je voor op een snelle, drukke en chaotische metropool, die je compleet overdondert met rijen toeterende jeepneys (populaire vervoersmiddelen versierd met bonte graffiti en blinkend chroom), gigantische winkelcentra en markten volgepropt met rekken kleding, illegale media en levende dieren. We kijken, ruiken én proeven alles dat Cebu te bieden heeft, van lokale lekkernijen zoals geroosterd varkensvlees, bananenloempia’s plakrijst tot de populairste toetjes van de Filipijnen.

 

Bohol

Bij een bezoek aan de Filipijnen hoort een tochtje met de boot naar een ander eiland. En wat voor één! Het weelderige Bohol biedt voor ieder wat wils: van de majestueuze Chocolate Hills waar de Filipijnen bekend om staan, tot de spookaapjes (kleine aapjes met wonderlijke ogen), snorkelen op een toplocatie tot ’s ochtends vroeg spelende dolfijnen spotten.

 

Het water in

Heerlijk ontspannen in een natuurlijke warmwaterbron, met een bamboevlot onder watervallen door peddelen, met een duikbril op genieten van schildpadden in hun onderwaterwereld en zwemmen met walvishaaien – als je durft! Zo’n paradijselijke dag kan alleen afgesloten worden met lokaal gemaakt ijs.

 

En verder?

Filipinos zijn er dol op. Karaoke. Of, zoals ze het hier noemen, videoke. Je komt het werkelijk altijd en overal tegen. Als je in Nederland vast wat gouwe-ouwe van Celine Dion of Julio Iglesias oefent, zing je straks de sterren van de hemel!

 

Als je net als ik meer van de wereld wil zien en je graag wil inzetten voor een ander is op reis gaan met Worldmapping een hele grote aanrader! Ik heb het idee dat door deze reis mijn levensinstelling verandert is en ik hoop dat ik dat vast kan houden! De organisatie is heel fijn om mee te reizen, de begeleiding is heel goed en ook mijn ouders vonden het heel fijn! Doen dus.zegt Daphne

 

 

 

Geplande zomerreizen

 

Data zomer 2017 Beschikbaarheid Prijs reis  Prijs ticket Vliegmaatschappij Vertrek/Aankomst
29 juli t/m 12 aug 2017

nog plekken vrij    € 1640 Nog niet bekend Nog te bepalen Nog te bepalen

 

Vliegticket

Wij trachten altijd te vliegen op een groepsticket en zoeken naast de meest gunstige prijs uiteraard ook naar betrouwbaarheid van de airline en de meest optimale vliegroute. De kosten voor het vliegticket zijn niet inbegrepen bij de prijs van de groepsreis en worden los in rekening gebracht. De kosten van een vlucht zullen tussen de € 650 en € 1450 liggen. Vanwege vluchttijden en -prijzen kan het tevens voorkomen dat we 1 tot 2 dagen eerder of later vertrekken en/of terugkomen dan de oorspronkelijk gekozen data. Uiteraard hoor je dit ruim op tijd van ons.

 

Inbegrepen

 • Worldmapping voorbereidingsdag
 • Worldmapping reünie
 • Hulp bij fondsenwerving (niet verplicht)
 • Intensieve begeleiding door een enthousiast en ervaren team van Nederlandse en lokale reisbegeleiders
 • Activiteiten en excursies die tijdens de reis plaatsvinden
 • Transport, accommodatie, maaltijden en bijbehorende drankjes tijdens de reis
 • Eerlijke vergoeding aan lokale gidsen, chauffeurs en andere betrokkenen
 • Bijdrage aan lokale projecten die worden bezocht

Kosten waar je verder nog op moet rekenen

 • Vliegticket (zie informatie hierboven)
 • Aanvullende reisdocumenten voor jongeren < 15 jaar
 • Departure fee (bij het verlaten van de Filipijnen)
 • Verplichte annulerings- en reisverzekering
 • Inentingen
 • Souvenirs en persoonlijke uitgaven tijdens de reis

Twijfel niet, het geld ophalen gaat makkelijker en leuker dan je denkt, en het is het duizend procent waard! Spijt ga je niet krijgen!zegt Anoniem

 

weblogs

blog.worldmapping.nl

Hoe is het om op expeditie te gaan? Wie gingen er eerder mee en hoe hebben zij het gehad? Je kunt het allemaal zelf volgen op de Worldmapping weblogs.

 

Geniet online mee van de foto’s en verhalen van onze Worldmappers en ervaar vast een beetje hoe het is om op expeditie te gaan!

 

Is jouw expeditie al vol?Bekijk Cambodja

Ja, ben je eruit? Filipijnen it is! 

 

Meld je dan nu aan!

 

Aanmelden heb je zó gedaan, en dan kan de voorpret op deze geweldige reis en ervaring ein-de-lijk beginnen! Wij hebben er zin in, jij ook?!