Guatemala

Zomerklimaat: 23°C / 13°C Oppervlak: 108.889 km² Bevolking: 14 miljoen Inkomen per dag: $ 20 Regio: Quetzaltenango
Activiteiten:
Bouwen:
img
Sport & spel:
img img
Avontuur:
img img
Onderwijs:
img img img
Omstandigheden:
Tent:
img
Backpackers:
img img img
Warme douche:
img img img
Koud water:
img
Deel met je vrienden

pp19

DSC09818

 

pp13

NIEUW VANAF SEPTEMBER 2016 ZIJN WIJ VERHUISD NAAR DE WEBSITE VAN BE MORE! HIER VIND JE ALLE INFORMATIE TERUG OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN EEN RONDREIS IN GUATEMALA. KLIK HIER VOOR DE MOGELIJKHEDEN IN GUATEMALA.

Jongerenreis Guatemala

Land van de eeuwige lente

Guatemala staat bekend als ‘het land van de eeuwige lente’. De bonte kleurenpracht die je overal verwelkomt lijkt haast wel gephotoshopt, zo mooi! Dit land is een feest voor je zintuigen én je camera. Laat je fascineren door de overblijfselen van de mysterieuze Maya’s. Voel adrenaline door je lijf gieren als je een duik neemt in een kratermeer. Snuif de geur op van vers gegrilde tortilla tot je watertandt. Waardeer de essentie van het leven met de ongehaaste Guatemalteken. Wat je hier meemaakt, blijft je je leven lang bij! Maar Guatemala is ook een land dat geteisterd is door dictators, burgeroorlog en natuurrampen. De bevolking kent enorme contrasten tussen rijk en arm. Meer dan de helft leeft in armoede, vooral op het platteland. Zelfs het hebben van een baan, is nog geen garantie om het schamele minimumloon te verdienen.


Aan de slag

Tijdens de reis ervaar je de enorme diversiteit van Guatemala. Je komt in aanraking met de eens zo rijke cultuur van de Maya’s, maar ook met de huidige armoede van de bevolking op het platteland. Je helpt mee om kinderen spelenderwijs voor te bereiden op een betere toekomst. Niet van jongs af aan werken om de kost te verdienen, maar een kans om naar school te gaan. Zo bouwen we samen aan een mooiere wereld.


Andere hoogtepunten

 • Je een dag met lokale jongeren onderdompelen in de cultuur van de Maya’s op het platteland.
 • Je onderdompelen in natuurlijke warmwaterbaden met vulkanisch water: relaxed!
 • Een levende vulkaan beklimmen en marshmallows roosteren boven gloeiende lava.
 • Van een 15 meter hoge vlonder in een kratermeer duiken – met het allerblauwste water.
 • Midden in de nacht op patrouille gaan over het strand om de eieren van schildpadden te beschermen.
 • Bijkomen van al het spelen, sporten en leren met Guatemalteekse kinderen in een paradijsje aan de Stille Oceaan.
Neem het risico, want het is het meer dan waard. De TV kan je de geuren en sfeer niet uitleggen, dat moet je zelf ervaren!zegt Celine

 

pp18

 

bg-Playa2

 

DSCF0569

Denk je aan Guatemala, dan denk je aan de Maya’s. Hun geniale beschaving en fabelachtige rijk zijn nog steeds met mysterie omhuld. Waar kwamen ze vandaan en hoe ontwikkelden ze zich? Ver voor onze jaartelling leefden de Maya’s in een gebied tien keer zo groot als Nederland, van Zuid-Mexico en Guatemala tot in El Salvador en Honduras. Van ongeveer 250-900 na Christus beleefden ze hun hoogtepunt en bouwden gigantische steden met paleizen en tempels midden in de jungle. Als enige indianencultuur gebruikten ze schrift en precieze kalenders. Maar in korte tijd stortte alles ineen en lieten de Maya’s hun schatten achter in de rimboe. Waarom is nog steeds een groot raadsel.

 

Toen de Spanjaarden in de zestiende eeuw Midden-Amerika veroverden, waren de legendarische ruïnes van de Maya’s verstopt onder een dikke laag tropisch oerwoud. In de koloniale periode die volgde, werd de inheemse bevolking door de Spanjaarden vermoord, onderdrukt en gedwongen tot slavernij. Een weigering om te werken betekende de dood.

 

Tegen de tijd dat Guatemala in 1821 onafhankelijk werd, was de samenleving onderverdeeld in vier strikt gescheiden lagen. Bovenaan de ladder stonden de Spanjaarden van Europese afkomst, gevolgd door de Spanjaarden die in Guatemala waren geboren, daarna kwamen de mensen met gemixt Spaans en Maya bloed en helemaal onderaan de Maya’s en zwarte slaven.

 

Guatemala leek gedoemd tot een opeenvolging van wrede dictators, die eind vorige eeuw leidde tot een 36-jarige burgeroorlog. Onderdrukking en geweld kostten honderdduizenden mensen het leven, duizenden mensen verdwenen en nog eens een miljoen raakten dakloos.

 

Ook natuurgeweld bleef Guatemala niet bespaard. Na een enorme aardbeving in ’76 werd het land in 2005 getroffen door een heftige orkaan die de toch al beperkte infrastructuur verder verwoestte.

 

Vandaag de dag heeft de bevolking te kampen met enorme uitdagingen zoals armoede, analfabetisme, gebrek aan onderwijs en slechte medische voorzieningen, vooral op het platteland.

 

Toch zul je versteld staan hoe behulpzaam, vriendelijk en ongehaast de Guatemalteken zijn. Iedereen heeft of maakt even tijd om met je te kletsen. Je merkt weinig van de stress, zorgen of haast die wij hier kennen. Niet omdat ze geen zorgen hebben over geld of werk – integendeel! Maar misschien doordat ze zo lang hebben geleden onder geweld en onderdrukking, verwachten ze weinig rijkdom of steun van de overheid. In plaats daarvan kennen ze de waarde van vriendschap, familie en een goede maaltijd. Met het weinige dat ze hebben, proberen ze er het beste van te maken. Dit maakt het een plezier om onder de Guatemalteken te zijn.

 

Wij gaan naar het gebied rond Quetzaltenango, dat ook wel bekend staat als de perfecte Guatemalteekse stad: niet te groot, niet te klein, met genoeg toerisme dat er wat voorzieningen zijn, maar niet zoveel dat het aan charme verliest. Deze tweede stad van Guatemala wordt door de inwoners liefkozend Xela genoemd (spreek uit ‘sjeela’) en vormt het middelpunt van een uitzonderlijk landschap met en een levendige lokale cultuur.
Vanuit deze regio maken we uitstapjes naar een paradijsje aan de Stille Oceaan, beklimmen we een vulkaan en gaan we naar een prachtige lagune (een meer), waar we vanaf een 15 meter hoge vlonder induiken.

Ook bezoeken we natuurlijk projecten in de omgeving, waar we aan de slag gaan om iets bij te dragen. We werken vooral samen met lokale ontwikkelingsorganisaties die zich richten op kinderen en jongeren. Om hun een betere toekomst te geven, is onderwijs heel belangrijk. Met de kleintjes ga je vooral spelenderwijs aan de slag, met je leeftijdsgenoten bijvoorbeeld in combinatie met sport of een creatieve workshop. Uniek aan deze expeditie is dat je ook in kunt zetten voor bedreigde dieren, zoals schildpadden. Veel afwisseling en genoeg te doen dus!

 

Welkom in ‘het land van de eeuwige lente’!

 

Sowieso doen! Het is super gaaf en je leert echt veel nieuwe dingen, dingen die je op school of een normale vakantie nooit zult leren. Daarnaast ga je met leeftijdsgenoten en ook dit is echt super leuk.zegt Lisa

 

pp11

 

pp10

 

ArcasM6

Wat doe je tijdens de groepsreis? Denk aan de volgende activiteiten:

 

Vrolijke gezichtjes

Caras Alegres‘ is Spaans voor ‘vrolijke gezichtjes’. Het is ook de naam van een kleinschalig project, dat zich inzet voor kinderen uit een lokale achterstandswijk die in armoede opgroeien. Om te voorkomen dat ze op straat belanden, krijgen ze hier opvang en onderwijs, maar ook van naschoolse opvang tot bijles en jongerenactiviteiten. Er is altijd meer dan genoeg te doen met en voor de kinderen.

 

De dorpjes van de Maya’s

Het overgrote deel van de bevolking stamt af van de Maya’s. Reden te meer om ons te verdiepen in hun fascinerende cultuur. We trekken de omgeving in en brengen een bezoek aan dorpjes waar we het echte Maya-leven ervaren. Ook steunen we een project dat zich inzet voor de Maya’s, van baby’s tot bejaarden en zelfs zwerfdieren, met uiteenlopende activiteiten van medische zorg tot computerles tot veilige woningen. Wij dragen een steentje bij door een activiteit te organiseren voor lokale jongeren. Een knutselworkshop, dramales, sportdag, of iets anders? Je mag zelf kiezen!

 

Lago de Atitlán

Stel je voor: een krater, op 1500 meter hoogte, omringd door twaalf vulkanen, gevuld met het helderblauwste water ooit… Komt het dan als verrassing dat dit bekend staat als ‘het mooiste meer ter wereld’? Of je nu relaxt aan de oever, rond peddelt in een kano, of er van 15 meter hoogte in plonst, hier krijg je geen genoeg van!

 

Schildpaddenpatrouille

Vanuit een paradijsje aan de Stille Oceaan bezoeken we bijvoorbeeld een project dat zich inzet voor zeeschildpadden. Hoewel deze bijna zijn uitgestorven, worden hun nesten geplunderd en de eieren verkocht als liefdesmedicijn. Daarom worden de dieren opgevangen en beschermd als ze zich voortplanten. Heb je wel eens vlak aan het strand gelogeerd, om midden in de nacht op schildpaddenpatrouille te gaan? Dit is je kans 😉

 

Pacaya beklimmen

De beklimming van deze actieve vulkaan begint met een wandeling door mooie groene bossen. Maar al gauw bereik je een maanlandschap van zwarte lava. Eenmaal boven kun je de  gloeiend hete lava zien borrelen in de krater. Op sommige plaatsen komt de warmte zelfs naar de oppervlakte, zodat je zelfs marshmallows kunt roosteren! Bergaf roetsj je zo naar beneden door het losse gruis, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht. Wat een natuurwonder…

 

En verder?

Heerlijk tot rust komen in natuurlijke warmwaterbaden met vulkanisch water of lekker actief mee doen aan een lesje salsadansen? Guatemala is net zo veelzijdig als onvergetelijk!

 

Het geeft je een goed gevoel. Je ziet meer van de wereld. Zoiets doe je maar een keer in je leven en het is gewoon fantastisch en mooi om te doen.zegt Anne

 

Geplande zomerreizen

 

Data zomer 2017 Beschikbaarheid Prijs reis Prijs ticket Vliegmaatschappij Vertrek/Aankomst
29 jul t/m 12 aug 2017

Nog plekken vrij   € 1475 Nog niet bekend Nog te bepalen Nog te bepalen

 

Vliegticket

Wij trachten altijd te vliegen op een groepsticket en zoeken naast de meest gunstige prijs uiteraard ook naar betrouwbaarheid van de airline en de meest optimale vliegroute. De kosten voor het vliegticket zijn niet inbegrepen bij de prijs van de groepsreis en worden los in rekening gebracht. De kosten van een vlucht zullen tussen de € 650 en € 1450 liggen. Vanwege vluchttijden en -prijzen kan het tevens voorkomen dat we 1 tot 2 dagen eerder of later vertrekken en/of terugkomen dan de oorspronkelijk gekozen data. Uiteraard hoor je dit ruim op tijd van ons.

 

Inbegrepen

 • Worldmapping voorbereidingsdag
 • Worldmapping reünie
 • Hulp bij fondsenwerving (niet verplicht)
 • Intensieve begeleiding door een enthousiast en ervaren team van Nederlandse en lokale reisbegeleiders
 • Activiteiten en excursies die tijdens de reis plaatsvinden
 • Transport, accommodatie, maaltijden en bijbehorende drankjes tijdens de reis
 • Eerlijke vergoeding aan lokale gidsen, chauffeurs en andere betrokkenen
 • Bijdrage aan lokale projecten die bezocht worden

Kosten waar je verder nog op moet rekenen

 • Vliegticket (zie informatie hierboven)
 • Verplichte annulerings- en reisverzekering
 • Inentingen
 • Souvenirs en persoonlijke uitgaven tijdens de reis

Zéker doen! Het verandert je leven compleet en je leert verder te kijken dan alleen je eigen land. En je ontmoet geweldige mensen die je nooit meer vergeet.zegt Leonie

 

weblogs

blog.worldmapping.nl

Hoe is het om op expeditie te gaan? Wie gingen er eerder mee en hoe hebben zij het gehad? Je kunt het allemaal zelf volgen op de Worldmapping weblogs.

 

Geniet online mee van de foto’s en verhalen van onze Worldmappers en ervaar vast een beetje hoe het is om op expeditie te gaan!

 

Is jouw expeditie al vol?Bekijk Zuid-Afrika

Ja, ben je eruit? Guatemala it is! 

 

Meld je dan nu aan!

 

Aanmelden heb je zó gedaan, en dan kan de voorpret op deze geweldige reis en ervaring ein-de-lijk beginnen! Wij hebben er zin in, jij ook?!