Uganda

Zomerklimaat: 26°C / 15°C Oppervlak: 236.040 km² Bevolking: 36 miljoen Inkomen per dag: $ 4 Regio: Masaka
Activiteiten:
Bouwen:
img img img
Sport & spel:
img img
Avontuur:
img img
Onderwijs:
img
Omstandigheden:
Tent:
img img img
Backpackers:
img
Warme douche:
img
Koud water:
img img
Deel met je vrienden

20130807175048 Ug3

 

20140102155153 Ug Sondervick edit

 

20130810161947 Ug3

NIEUW VANAF SEPTEMBER 2016 ZIJN WIJ VERHUISD NAAR DE WEBSITE VAN BE MORE! HIER VIND JE ALLE INFORMATIE TERUG OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN EEN RONDREIS IN OEGANDA. KLIK HIER VOOR DE MOGELIJKHEDEN IN OEGANDA.

Jongerenreis Uganda

De parel van Afrika

‘De parel van Afrika’, dat is hoe Uganda bekend staat. In dit veilige en vriendelijke land vind je het beste van alles wat het continent te bieden heeft. Tropisch weer, een schilderachtig landschap en een gastvrije bevolking. Wanneer je in een uitgeholde boomstam over Lake Bunyonyi peddelt, waan je je in het paradijs. Het land is onlangs zelfs verkozen tot reisbestemming van het jaar!

Toch is het nog niet zo lang geleden dat Idi Amin Uganda teisterde met zijn terroristische regime. Inmiddels is het land al tientallen jaren stabiel en werken de Ugandezen hard aan wederopbouw. Maar door hiv/aids, slecht onderwijs en de afhankelijkheid van landbouw is er nog een lange weg te gaan.

 

Aan de slag

Tijdens de reis maak je kennis met het echte Afrika. Je bezoekt verschillende projecten waar je leert over hiv/aids en wat mensen nodig hebben om te overleven. Je gaat op huisbezoek bij gezinnen die je steun het hardst nodig hebben. Daar maak je bijvoorbeeld een fornuis van klei om zuinig, veilig en duurzaam op te koken. Of je helpt bij de bouw van een huisje of het plaatsen van een watertank. Ook ga je een paar dagen ‘back to basic’ in een arme gemeenschap waar je je helemaal onderdompelt in het Ugandese leven tussen honderden kinderen die het prachtig vinden dat je er bent!

 

Andere hoogtepunten

 • De zon op zien komen in Lake Mburo voordat je in een boot tussen de krokodillen en nijlpaarden door vaart.
 • De finale van een competitie Uganda – Nederland voetballen met de lokale kinderen. Op blote voeten natuurlijk!
 • Onderweg van Entebbe naar Masaka je ogen uitkijken én de evenaar oversteken.
 • Bij een project door de lokale kinderen verwelkomd worden met een schattig ingestudeerd liedje mét dans.
 • Je hart in je keel voelen bonken als je ‘van de hoge’ in Lake Bunyonyi springt.
Deze twee weken vergeet ik mijn hele leven niet meer. Wauw. Wat heb ik ontzettend genoten. Zoveel mooie dingen gezien, geleerd, ervaren, gezien, gehoord, beleefd. Ik heb ‘de arme kindjes in Afrika’ met mijn eigen ogen gezien, en mijn handen uit de mouwen gestoken om zoveel mogelijk voor ze te doen. Ik denk nu nog wel een tweede keer na als ik zit te mopperen omdat de bonen niet lekker zijn. Iedere ochtend in Uganda kon ik niet wachten om weer aan de slag te gaan met de Ugandezen. En iedere avond lag ik voldaan en met een glimlach van oor tot oor na te genieten van de dag die wederom al mijn verwachtingen overtrof. Een reis met Worldmapping is absoluut een geweldige ervaring die je je leven lang niet meer vergeet.zegt Jette

 

20130728094648 Ug2

 

20140815105759 Ug3

 

20140109142808 Ug Sondervick

 

20131230170153 3 Ug Sondervick

 

20140804112850 5 Ug2

 

 

 

 

 

De eerste indruk van Uganda is voor iedereen hetzelfde: je valt van de ene verbazing in de andere.

 

De aarde is rood, de begroeiing is duizend kleuren groen en overal zijn mensen onderweg: op blote voeten langs de eindeloze wegen, lopend met een afgeladen volle fiets, met een paar koeien en een geit, of met een jerrycan water op het hoofd en een baby op de rug. Waar je ook kijkt, overal spelen kinderen tussen de bananenbomen, die op elk stukje vruchtbare grond groeien.

 

Uganda heeft een geschiedenis van een wrede dictator, oorlogen en schendingen van mensenrechten. In 1971 kwam Idi Amin aan de macht. Hij regeerde met harde hand en probeerde met massamoorden het land in bedwang te houden. In de jaren die volgden, verloren honderdduizenden Ugandezen het leven, vaak op gruwelijke wijze. Ondertussen stortte de economie in, raakte de infrastructuur in verval en kwam de toeristische industrie tot stilstand. In Idi Amin in 1979 naar het buitenland vluchtte kwam eindelijk een einde aan zijn verschrikkelijke heerschappij.

 

De huidige president werd in eerste instantie door het Westen geprezen als voorbeeld van een nieuwe generatie Afrikaanse leiders, hoewel hij later ook de nodige kritiek heeft gekregen. Hoe dan ook gaat het vandaag de dag in een aantal opzichten beter met Uganda. De economie groeit gestaag en de afgelopen jaren is het land een populaire bestemming geworden voor toeristen.

 

Toch is Uganda nog een van de armste landen ter wereld. Een deel van de bevolking leeft zelfs onder de armoedegrens. Hoewel er veel wordt gedaan om dit te bestrijden – en met succes – blijft het vooral op het platteland een diepgeworteld probleem. Voor de meeste Ugandezen is landbouw de enige of voornaamste bron van inkomsten. Genoeg te doen dus!

 

Onze reis vindt plaats in en om Masaka. Dit kleine stadje ligt op een paar uur rijden van de hoofdstad Kampala, in het zuidwesten van het land. Vanuit deze uitvalsbasis laten we je kennismaken met de allermooiste kanten van Uganda. Iedere dag is een avontuur met steeds weer iets nieuws om je te verwonderen. Maar we proberen ook om te helpen. Want we gaan op bezoek bij ontwikkelingsprojecten, waar we ons inzetten voor mensen die wel wat steun kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan werk in de community, op het platteland, of op school.

 

Hoewel de Ugandezen arm zijn, verwelkomen ze ‘mzungu’s’ (blanken) altijd met veel hartelijkheid, zang en dans. De kinderen rennen je zwaaiend achterna en blijven maar roepen: ‘Oli otya! Oli otya!‘ (‘Hallo! Hallo!’).

 

Welkom in ‘de parel van Afrika’!

 

Met Worldmapping reis je niet alleen naar allemaal fantastische plekken, je leert ook de cultuur kennen en ervaren, krijgt een indruk van ontwikkelingswerk, draagt zelf een steentje bij, je leert jezelf kennen en maakt goede vrienden. Ik ben normaal een ongelofelijke twijfelkont die niet zo snel grote avonturen aangaat, maar de reis zat bijna vol, en ik heb me maar gewoon aangemeld. Hier heb ik geen moment spijt van gehad! Ik loop nu rond met een fantastische ervaring, die niemand me meer afpakt. Het liefst ga ik zo snel mogelijk weer terug.zegt Michelle

 

20130501161150 Ug1

 

20130501112342 Ug1

 

20140817101952 Ug3

 

20130811104446 Ug3

 

Wat doe je tijdens de groepsreis? Denk bijvoorbeeld aan de volgende activiteiten:

 

Sport en spel

Waar je ook komt in Uganda, overal zie je kinderen die het fantastisch vinden om met jou te spelen. In hun eentje kunnen ze zich uren vermaken met een oude band of afval, maar ook hier geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd! Samen met een van onze projecten organiseer je een spelletjesdag. Een potje voetballen, creatief met ballonnen en bellenblaas, of oudhollands koekhappen en zaklopen? Welke spelletjes het worden beslissen jullie zelf, maar een succes wordt het zeker. De oudere kinderen vinden het bovendien fantastisch om te voetballen. Maar onderschat de Ugandezen op hun blote voeten niet, want een potje Nederland-Uganda eindigt regelmatig in een nederlaag voor Worldmappers!

 

De community in

Een groot deel van de bevolking van Uganda woont op het platteland, vaak zonder stromend water of elektriciteit. Ook wij gaan daarom de binnenlanden in en zetten midden in de lokale community ons tentenkamp op. Even helemaal back to basics!

We verplaatsen ons net als de Ugandezen, achterop brommertaxi, oftewel de bodaboda. Dat is al een belevenis op zich! Overdag ga je op huisbezoek bij gezinnen die moeite hebben het hoofd boven water te houden. Hier ervaar je aan den lijve de uitdagingen van het leven in Uganda, bijvoorbeeld door te helpen met het meten en wegen van kleine kinderen, te helpen met het verbouwen van voedsel of het bezoeken van een kliniek.

 

Handen uit de mouwen, voeten in de modder

Veel projecten waar we mee samenwerken proberen de levensomstandigheden van de mensen in en om Masaka te verbeteren. Dit doen ze door het geven van voorlichting over hygiëne of hiv/aids, maar ook door te helpen om een eigen inkomen te verdienen, bijvoorbeeld met het verbouwen van champignons of het houden van kippen. Daarnaast bieden ze ondersteuning met praktische zaken, zoals het maken van fornuizen van klei of het aanleggen van waterputten. Bij dit alles is altijd wel wat hulp te gebruiken. Reken er op om met je handen én voeten aan het werk te gaan, dus vies wordt je zeker. Maar zeg nou zelf, wat is er leuker dan afronden met een moddergevecht?

 

Ugandese dansworkshop

Het kan je niet ontgaan als je in Uganda bent, wat kunnen die mensen zingen en bewegen! Zelfs de allerkleinsten lijken met een talent voor zang en dans geboren te zijn. Dat vraagt om een Ugandese dansworkshop. Die begint met een demonstratie, maar natuurlijk ga je zelf ook met de voetjes van de vloer. Op hun beurt vinden de Ugandezen het geweldig om van Worldmappers de hoofd-schouder-knie-en-teen – of beter nog – de vogeltjesdans te leren. Swingen maar!

 

Op safari

Een reis naar Uganda is niet compleet zonder een safari. Dus vroeg uit de veren, want zonsopgang is hét uitgelezen moment om dieren te spotten. Dan zijn ze namelijk het meest actief. Wilde zwijnen, zebra’s, impala’s, waterbuffels, bavianen, je komt ze allemaal tegen. Verrekijker en camera niet vergeten!

 

Lake Bunyonyi

Helemaal in het zuidwesten van Uganda ligt het paradijselijke Lake Bunyonyi. Een flink eind rijden, maar alleen al de reis hier naar toe is werkelijk prachtig. Eenmaal aangekomen zie je tussen groene heuvels een schitterend meer liggen dat bezaaid is met talloze kleine eilandjes. Durf jij van die duikplank in een hoge boom het koele water in te springen? Of peddel je liever in een uitgeholde boomstam deze sprookjesachtig mooie omgeving in?

 

En verder?

Lekker genieten van de Ugandese zon (niet vergeten in te smeren!), proeven van exotisch fruit met namen waar je nog nooit van gehoord hebt, of de rode aarde van je afspoelen in Masaka’s enige zwembad, Uganda biedt voor elk wat wils!

 

Je kan misschien al veel weten over hoe de mensen en de cultuur in Afrika is, maar het krijgt pas echt betekenis als je Afrika met je eigen ogen ziet. Ook de mensen zijn geweldig en kunnen je heel veel leren over wat het leven waard is, waardoor je veel positiever in het leven gaat staan!zegt Esmée

 

Geplande zomerreizen

 

Data zomer 2017 Beschikbaarheid Prijs reis Prijs ticket Vliegmaatschappij Vertrek/Aankomst
29 jul t/m 12 aug 2017

nog plekken vrij   € 1730 Nog niet bekend Nog te bepalen Nog te bepalen

 

Vliegticket

Wij trachten altijd te vliegen op een groepsticket en zoeken naast de meest gunstige prijs uiteraard ook naar betrouwbaarheid van de airline en de meest optimale vliegroute. De kosten voor het vliegticket zijn niet inbegrepen bij de prijs van de groepsreis en worden los in rekening gebracht. De kosten van een vlucht zullen tussen de € 650 en € 1450 liggen. Vanwege vluchttijden en -prijzen kan het tevens voorkomen dat we 1 tot 2 dagen eerder of later vertrekken en/of terugkomen dan de oorspronkelijk gekozen data. Uiteraard hoor je dit ruim op tijd van ons.

 

Inbegrepen

 • Worldmapping voorbereidingsdag
 • Worldmapping reünie
 • Hulp bij fondsenwerving (niet verplicht)
 • Intensieve begeleiding door een enthousiast en ervaren team van Nederlandse en lokale reisbegeleiders
 • De activiteiten en excursies die tijdens de reis plaatsvinden
 • Transport, accommodatie, maaltijden en bijbehorende drankjes tijdens de reis
 • Eerlijke vergoeding aan lokale gidsen, chauffeurs en andere betrokkenen
 • Bijdrage aan lokale projecten die worden bezocht

Kosten waar je verder nog op moet rekenen

 • Vliegticket (zie informatie hierboven)
 • Visum
 • Verplichte annulerings- en reisverzekering
 • Inentingen
 • Souvenirs en persoonlijke uitgaven tijdens de reis
Geloof me, je krijgt er géén spijt van. Het is een hoop werk om het geld bij elkaar te krijgen, maar het is het waard.

Ik heb meer geleerd in die twee weken dan dat ik in een maand op school zou leren. Mensen kunnen je dingen vertellen over ontwikkelingslanden wat ze willen, maar het van dichtbij meemaken is echt super bijzonder. Ik zou heel graag een keer teruggaan!zegt Stan

 

weblogs

blog.worldmapping.nl

Hoe is het om op expeditie te gaan? Wie gingen er eerder mee en hoe hebben zij het gehad? Je kunt het allemaal zelf volgen op de Worldmapping weblogs.

 

Geniet online mee van de foto’s en verhalen van onze Worldmappers en ervaar vast een beetje hoe het is om op expeditie te gaan!

 

 

 

 

Is jouw expeditie al vol?Bekijk Malawi

Ja, ben je eruit? Uganda it is! 

 

Meld je dan nu aan!

 

Aanmelden heb je zó gedaan, en dan kan de voorpret op deze geweldige reis en ervaring ein-de-lijk beginnen! Wij hebben er zin in, jij ook?!